Regresoterapija

Regresoterapija je terapijska tehnika putem koje klijent dopire do sadržaja nesvesnog i razrešava traume, strahove, konflikte i obrasce ponašanja koji mu često u sadašnjem trenutku prave probleme na emocionalnom, psihičkom ili fizičkom nivou. Nerazrešeni konflikti ili problemi iz prošlosti nastavljaju da vrše uticaj na nas u sadašnjem trenutku. Prave problem jer im se vraćamo u mislima, okupiraju našu pažnju, zarobljavaju našu energiju.

Razrešenjem, oslobađanjem zarobljenje energije u nekom prošlom događaju postajemo rasterećeni u sadašnjem trenutku. Kada kažem zarobljena energija pod tim mislim na naše misli i emocije koje nam na nefunkcionalan način odvlače pažnju od aktivnosti u sadašnjem trenutku jer nas okupiraju da se bavimo njima, tamo u prošlosti. Proživljava iznova emocije koje smo tada proživlajvali. Na taj način postajemo neefikasni, umorni, bez volje, želje i fokusa u ovom trenutku.

Šta je prenatalna regresija?

Prenatalna terapija je jedna od tehnika regesoterapije putem koje razrešavamo obrasce ponašanja ili određenje životne situacije koje nam se najčešće neobjašnjivo ponavljaju.

Kada treba ići na prenatalnu regresiju?

Koliko puta ste se zapitali zašto se neke životne situacije ponavljaju, zasto ste magnetski privučeni istim ili sličnim ljudima koji možda na prvu i nemaju neku sličnost ali vremenim ustanovite da su skoro isti, zašto pravite iste greške, ljudi povređuju na slične načine. Ako sebi postavljate ova pitanja to je znak da je vreme za prenatalnu regresiju. Prenatalnom regesoterapijom se oslobađate u podsvesti memorisanih obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Koliko često čujete izjave:

„To sam ja, takav sam i to je jednostavno tako.“ ili
„To je u mojoj prirodi da burno reagujem, to sam ja i tu nema pomoći.“
„Svaki put kada zavolim budem povređena.“
„Kad god nekome dam svoje poverenje taj me izneveri.“

Iza ovakvih i sličnih izjava najčešće stoje obrasci ponašanja koja ponavljamo i teško ih menjamo. Naučeni modeli razmišljanja i ponašanja nam stvaraju automatizme. Koristeći automatizme mi se udaljavamo od sebe, od svoje suštine, prestajemo biti kreativni, gubimo autentičnost, gubimo sebe.

Kako izgleda seansa prenatalne regresoterapije?

Proces je jednostvan iz ugla klijenta. Klijent sedne u fotelju naspram terapeuta posle kraćeg uvodnog razgovora i definisanja obrazaca koji ga muče započinje seansa tako što klijent zatvori oči. Obučeni tarapeut ga vodi kroz proces koristeći asocijativnu sposobnost uma da evocira prošlost. U prevodu, klijent daje odgovore na terapeutova pitanja tako što izgovara prvo što mu padne na pamet vezano za pitanje. Ovaj deo je najzanimljiviji i klijentu i tarpeutu jer pokazuje koliko smo savršeni kao ljudska bića i da su svi odgovri u nama samima samo je potrebno da nam neko pomogne da dopremo do njih.

Dođite na mesto gde niste sami.

Mesto gde imate podršku da budete ono što jeste.

Mesto vašeg povratka sebi.

Holistički Centar Balans

Leave a Comment

Your email address will not be published.

13 + two =